skip to Main Content

NUSSA – et udviklings- og legebaseret børnegruppeprogram for 3-12 årige børn // Opstart august 2017

NUSSA står får Neuroaffektiv Udviklingspsykologisk Struktureret Aktivitet. Programmet baserer sig på neuroaffektiv udviklingspsykologi og henvender sig til lærere, pædagoger, PPR-psykologer eller andre, der på anden vis har erfaring med at arbejde med børn. NUSSA er udviklet til fagpersoner, der har mod på at prøve et nyt program, og som har daglig kontakt med børn, der har brug for ekstra støtte og omsorg. Man behøver således ikke at have en terapeutisk baggrund.

Børnegruppeprogrammet handler om at opbygge og styrke børns følelses-, personlighedsmæssige og sociale ressourcer gennem glædesfyldt, engageret og struktureret leg, hvor børnene forbedrer deres relationelle ressourcer og selvindsigt, hvormed børnene bliver mere robuste overfor psykiske stressfaktorer.

NUSSA-programmet er organiseret i samme rækkefølge som børns naturlige kompetenceudvikling

NUSSA-programmet er udviklingsbaseret til forskel fra manualbaseret, idet vi ikke mener, at børns udvikling følger en manual. I forløbet tages der således hensyn til den samlede børnegruppes emotionelle og sociale udviklingsniveau. Derfor kan man i programmet gennemføre udvalgte trin flere gange, hvis ikke den samlede grupper er parat til næste udviklingsniveau. Programmet er inddelt, så det kan anvendes særskilt i forhold til børnegrupper på henholdsvis 3-6 år, 6-9 år og 9-12 år.

NUSSA-gruppen

NUSSA-gruppen består af ca. 6-10 børn i aldersgruppen 3-6, 6-9 og 9-12 år. Børnegruppen skal helst sammensættes, så der opnås en vis homogenitet omkring børnenes følelsesmæssige udviklingsniveau. Derfor anbefaler vi, at der foretages et struktureret interview, af voksne i barnets netværk. Dette interview er en del af NUSSA-programmet.

Indhold i NUSSA-programmet

NUSSA-programmet består af en indledning, 4 niveauer og en afslutning. Hver af de fire niveauer består af ca. 4 trin, som kan gentages hvis det er nødvendigt, for at få hele børnegruppen med. Programmet er struktureret således, at niveauerne bygger oven på hinanden. Selvom programmet indeholder 18 trin, er det således individuelt for hver gruppe, hvor lang tid der skal til for at gennemføre hele programmet.

  1. Indledning:
    Den første trin handler om at opbygge en tryg relation i gruppen, ikke blot imellem NUSSA-trænerne og børnene, men også børnene imellem.
  2. Niveau 1: Rytme, synkronisering og ramasjang (trin 2-5):
    Dette niveau handler om, hvordan man gennem rytme og leg etablerer et tillidsfyldt forhold til hinanden, hvor man føler, at man er sammen – og både kan udfordres, glædes og samarbejde med hinanden.
  3. Niveau 2: Mine, dine og vores følelser (trin 6-9):
    Dette niveau handler at hjælpe barnet med at kunne mærke positive følelser som glæde, mildhed, men også mærke negative følelser som fx vrede, sorg, og angsten for at miste. På dette niveau drejer det sig også om at mærke disse følelser og turde at vise dem til såvel NUSSA-trænerne og de andre børn.
  4. Niveau 3: Stoppe op, mærke efter, føle og tænke (trin 10-13):
    Dette niveau handler om at hjælpe barnet med at stoppe op og styre sine egne impulser. Børnene skal på dette niveau lære at kunne indgå i sociale samspil, hvor der er fælles regler, som skal følges.
  5. Niveau 4: Tænke og føle klart over sig selv og andre (trin 14-17):
    Dette niveau handler om at hjælpe barnet til at mentalisere over sig selv og sine relationer med andre, både indenfor og udenfor NUSSA-gruppen. På dette niveau drejer det sig om, at støtte barnets mentaliseringsevne på et højere niveau.
  6. Afslutning (trin 18):
    Handler om, hvad børnene synes, de har lært, hvad de er tilfredse med, utilfredse med, og hvilke ønsker de har for fremtiden.

Hvilke børn kan deltage i NUSSA?

  • Børn som skal gøres skoleparate og har behov for at øge deres følelsesmæssige og sociale kompetencer.
  • Børn med følelsesmæssige, personlighedsmæssige og/eller sociale udfordringer.
  • Børn som står i en livssituation, der er særligt udfordrende.
  • Børn af forældre, der af en eller anden årsag ikke har de ressourcer, der skal til for at indgå i samspil med deres børn. Fx på grund af depression, PTSD, akut opstået traume som skilsmisse, svær sygdom, dødsfald eller andre lidelser.

Oplæringsforløbet til at blive NUSSA-træner

Oplæringsforløbet giver deltagerne en grundig indføring i børnegruppeprogrammet og i brugen af den tilhørende NUSSA-manual. Oplæringsforløbet omfatter teori, gennemgang af lege og aktiviteter samt personlig afprøvning af programmets aktiviteter og lege.

Der er max 36 deltagere på et hold.

Oplæringsforløbet

Oplæringsforløbet består af syv dages undervisning i kortere moduler fordelt over et halvt år.

Oplæringsforløbet består af tre moduler, hvoraf de første to er af 3 dages varighed. Ved første modul gennemgås bl.a. halvdelen af børnegruppeprogrammet. Efter første modul påregnes det, at deltageren opstarter en børnegruppe på sin arbejdsplads, så erfaringerne herfra kan tages med ved andet modul. I andet modul drøftes erfaringerne og anden halvdel af børnegruppeprogrammet gennemgås. Den sidste dag er en supervisionsdag, som ligger ca. 6 måneder senere, hvor det forventes, at deltagerne har været hele programmet igennem på deres arbejdsplads.

Indhold i oplæringsforløbet

Modul I: Her gennemgås NUSSAs teoretiske fundament, den neuroaffektive udviklingspsykologi og baggrunden for at gennemføre et NUSSA-forløb i praksis. De første 9 trin af NUSSA-programmet gennemgås, og deltagerne afprøver legene.

Modul II: I denne fase udveksles erfaringer, og NUSSA-underviserne besvarer spørgsmål. De sidste 9 trin af NUSSA-programmet gennemgås og afprøves.

Modul III: Supervisionsdag. Ca. 2 måneder efter modul 2 afholdes en supervisionsdag. Deltagerne har her mulighed for at drøfte deres erfaringer med NUSSA-underviserne og stille spørgsmål.

Om underviserne

Annie Jacobsen
Annie er autoriseret psykolog. Hun er oprindelig uddannet socialpædagog og har bred erfaring indenfor almenpædagogik og behandling, primært i forhold til børn-unge og familier. Hun har i en årerække været ansat som psykolog på en heldagsskole på deltid og har desuden privat praksis. Derudover har hun flere terapeutiske uddannelser bag sig og har specialiseret sig i den neuroaffektive forståelse af barnets udvikling, og om hvordan man omsætter denne viden til behandling af børn og unge med svære følelsesmæssige og sociale vanskeligheder. Hun er internationalt certificeret Theraplay-terapeut og anvender denne tilgang i sin private praksis. Hun superviserer og underviser fagfolk og er supervisor og underviser på Theraplay-uddannelsen.

Anne Larsen
Anne er uddannet socialpædagog, og har derudover en efteruddannelse som småbørnskonsulent, hun er certificeret Theraplay-specialist og ICDP–vejleder. Hun har mange års erfaring i børn og familier med tilknytnings- og relationsforstyrrelser og har i en årerække arbejdet med familiebehandling, med plejefamilier og som pædagog i daginstitutioner. Derudover har hun arbejdet på døgninstitutioner og i børne- og ungdomsklubber. Anne har i dag selvstændig praksis med familiebehandlings- og Theraplay forløb, og hun arbejder desuden som supervisor, foredragsholder og underviser.

Sarah Ulander
Sarah er udannet pædagog og familieterapeut. Derudover har hun en efteruddannelse som småbørnskonsulent og Somatic Experiencing terapeut (traumeterapeut). Sarah har egen praksis med traume- og familieterapi og arbejder derudover i Københavns kommune med familiebehandling både individuelt og i grupper med svært belastede og traumatiserede familier og børn med særlige udfordringer.

Tea Thyrre Sørensen
Tea er uddannet musikpædagog med speciale i børnerytmik, sangpædagogik og musikledelse og er certifceret coach (ISTDP-metoden). Hun arbejder som selvstændig konsulent indenfor dagtilbuds, skole- og specialområdet i at omsætte neuroafektiv udviklingspsykologi til pædagogisk praksis, i forældresamarbejdet og på det strategiske ledelsesniveau. Herudover superviserer hun forløb i dagtilbud og har i sin egen praksis forældrevejledning og legeudviklingsforløb.

Betalings- og afbestillingsregler

Når du tilmelder dig fremsendes faktura, hvoraf betalingsfristen fremgår. Til offentlige kunder faktureres elektronisk via EAN nummer.

Indtil otte uger før kursusafholdelse kan kurset frameldes uden omkostninger.

Afbestilling mellem otte uger til ugedagen før kursets afholdelse medfører et frameldingsgebyr på halvdelen af kursus prisen.

Afbestilling fra ugedagen før kursets afholdelse udgør frameldingsgebyret den fulde kursusbetaling.
Du er altid velkommen til at tilbyde kursuspladsen til en kollega uden udgift for dig.

Grundet stor interesse for kurset er det blevet fuldtegnet, men vi har oprettet et nyt hold med opstart april 2018 – Tilmeld dig det nye hold her

Dato

1. Modul: 21. – 23. august 2017 (Annie, Anne)
2. Modul: 3. – 5. oktober (Annie og Anne)
3. Modul: 27. november (Annie og Anne)

Alle kursusdage kl. 9.00 – 16.00
(Morgenmad kl. 8.30 – 9.00)

Sted

Mødecenter Odense

Pris

Pris for oplæringsforløbet: 14.500,- kr. ekskl. moms
Prisen inkluderer morgenmad, frokost, kaffe og te samt eftermiddagskage.

Derudover inkluderer prisen 1 stk. trænermanual til NUSSA og en personlig kode til streaming af anvendt musik og download af relevant materiale.

Det er muligt at tilkøbe materialekassen, som består af alle de rekvisitter, der skal anvendes i legene på de forskellige trin.
Prisen er 2.500,- kr. ekskl. moms

Oplæringsforløbet afholdes som et eksternat, dvs. at overnatning ikke er inkluderet.

PDF

Back To Top